Hemmasnickra med stil

Om du ska snickra något på hemmaplan, vare sig det handlar om en stol, en trappa, fönsterbänkar eller en annan inredningsdetalj, så borde du göra det på rätt sätt. I denna text vill vi ge dig några tips som underlättar snickeriet och som dessutom gör det roligare.

Använd rätt verktyg

För det första är det viktigt att du använder bra och välfungerande verktyg när du snickrar. Du behöver inte nödvändigtvis införskaffa de dyraste, populäraste eller mest nischade verktygen, men det kan vara bra att hålla utkik efter kvalité. En bra skruvdragare med borrfunktion kommer med sannolikhet bli mycket användbar, exempelvis. Så länge den fungerar som den ska så ska du se att ditt snickeri blir stabilt och fint.

Ett annat verktyg som är bra att ha är en sticksåg eller en annan multifunktionell såg som är lätt att ta med sig och som gör precisa snitt. Också mindre verktyg som de flesta har hemma är viktiga, som exempelvis en hobbykniv, en penna, en tumstock, sandpapper och ett lager skruvar.

Använd bra material

Något som är ännu viktigare än verktygen är dock materialet. Om du är hobbysnickare som ska skapa inredning rekommenderar vi limfog. Det är ett material som är gjort av hårt ihoppressade lameller och det är en dröm att arbeta med. Det finns få material som är så lätta att såga, skruva, spika eller borra i, och det kan dessutom ytbehandlas. Med en fin limfliogskiva kan du snickra ihop nästan vad som helst, vare sig du är professionell eller inte.

Om du ska utföra ett större byggprojekt på en vägg eller annan omfattande yta rekommenderar vi istället korslimmat trä, eller KL-trä. Med KL-trä får du nämligen ett stabilare och starkare resultat som är mer hållbart. KL trä är dessutom brandtåligt, isolerande och mycket snyggt.

Så om du planerar att snickra på hemmaplan – införskaffa verktyg och material som verkligen fungerar. Och lycka till!