Större maskiner på företag

Ibland behöver man effektiva sätt att rengöra delar och verktyg på.
Mekaniska verkstäder vet hur viktigt det är att rengöra ordentligt så man kan se om det finns förslitningar på saker under smuts.
Att ha en ordentlig smådelstvätt är något som dom flesta företag föredrar, i en sån kan man rengöra många olika saker.
Är man ute efter en mer noggrannare tvätt till delar som har lite högra krav på renlighet så finns alternativet att använda sig utav ultraljudstvättar.

En smådelstvätt fungerar på det sättet att man lägger det som ska rengöras i korgar som roterar inuti maskinen, Rengöringsvätska i form av antingen avfettningsmedel eller kristallolja sprutas från munstyckena och rengör effektivt.
Har man mer småsaker så brukar man rekommendera en ultraljudstvätt, den avger sig en ultraljudsfrekvens som förs över till vätskan som skapar små mikroskopiska bubblor som imploderar och tar bort smutsen. Normalt sett så tar denna rengöringsprocessen mellan 3-6 minuter men det är inte ovanligt med tvättar uppemot 20 minuter beroende på vad som ska tvättas.
Anledningen man föredrar dessa två olika metoderna av rengöring är för att man kommer åt på svåråtkomliga utrymmen och man slipper oönskade skador på ytorna.

För saker som man inte kan stoppa i en smådelstvätt och som är lite större så är det inte en nackdel att ha en hetvattentvätt som alternativ.
Genom att tvätta med varmt vatten under tryck så behöver man inte använda lika mycket rengöringsmedel som man får göra när man använder kallt vatten.
Hett vatten har en lösande och rengörande effekt som tar en stor del av all smuts.

Företag som har egen hetvattentvätt till sina fordon sparar mycket pengar samtidigt som man gör väldigt mycket för miljön.
Rena fordon håller mycket längre och har en mindre benägenhet till att rosta, det ökar livslängden och andrahandsvärdet vilket innebär en bra investering

Rengöring är viktigt men man behöver verktyg och andra maskiner för att utföra arbeten, det finns många olika saker som kan behövas i ett företag beroende på vad man arbetar med.
Arbetar man mycket med bearbetning av metall så är det inte ovanligt att det finns MIGsvetsar på det stället.
Migsvetsning är en svetsmetod med rörelektrod eller gasmetallbågsvetsning.

MIG innebär att man svetsar med en inert skyddsgas som Argon men även blandningar av argon och helium är med en vanlig gasblandning.
Material som man svetsar med MIG-metoden svetsas inte med så hög strömstyrka man använder vid MAG-svetsning.
MIG-svetsnining använder man oftast till legeringar och rena varianter av Nickel, Aluminium och koppar.
När man svetsar så bildas det ozon och man kan genom att välja en lämplig typ av gasblandning minska bildandet av detta.

En MIG-svets kan man använda utan gas där man använder en självskyddande elektrod som är ett långt rör innehållandes flussmedel i pulverform.
Detta pulver skyddar den smälta metallen genom att bilda slagg som täcker fogen, denna typen använder man med fördel utomhus där man inte kan skydda mot vind.
Dessa rörtrådar passar till dom flesta svetsarbeten

Kompressor är något som dom allra flesta verkstäder använder sig utav där man kan driva verktyg och använda luften till avkylning eller punktrengöring.
Dom flesta vill ha en oljefri kompressor men lite större företag som använder sig utav tryckluft regelbundet väljer oftare en skruvkompressor.
Har man en lite större kompressor så är det många gånger en fördel att dra ett stationärt system av rör och tryckluftsvinda som man har utplacerat på strategiska platser.

Många verkstäder och industrier använder sig utav tryckluft för att styra större maskiner genom pneumatik och handverktyg som är tryckluftsdrivna.
Kompressor finns lite överallt och inte bara i industrier, man kan se dessa i kylskåp och lastbilar där man i kylskåp utnyttjar kyleffekten komprimerad gas avger när man släpper på trycket.
I lastbilar så använder man tryckluft till bromssystemet som samtidigt kyler ner detta vid långa inbromsningar.
I vissa motorer så finns det en slags kompressorer som trycksätter insugsluften, detta gör man för att höja effekten i förbränningen och kallas för turbo.
I en turbo trycksätts luften med en turbin som drivs av trycket från avgaserna.
Många nya bilar levereras med en 12V kompressor som man tillsammans med en lagningsvätska lagar punkteringar med istället för att erbjuda ett reservhjul

En vanlig kompressor för verkstadsbruk pressar ihop luften med hjälp av kolvar som trycker in luften i en lufttank som är en förvaring av den komprimerade luften.
Genom att använda sig av en större lufttank så innebär det att man kan använda en större mängd luft innan trycket sänkt sig så pass mycket att det inte driver något på önskat sätt.
En kompressor känner av vilket lufttryck som det finns i tanken och startar att komprimera luft när trycket gått under en viss mängd och slutar att komprimera vid ett önskat lufttryck.
Man räknar tankens storlek i liter och som standard brukar man komprimera upp till 8 bar men i vissa verkstäder som till exempel däckverkstäder har upp till 10-12 bar eftersom ett lastbilsdäck ska pumpas upp till 10 bar.